Scout_rekryt_0206

Utrustning för scouter

Förutom scoutskjorta och halsduk som som kallas scoutdräkten är det en del utrustning som en scout kan behöva, särskilt om scouten skall med på övernattning (hajk) eller längre läger. Ni hittar vår Packlista här. Men Ni kanske undrar vad en ”matpåse” är eller vilken sovsäck skall man välja, osv. Nedan har vi samlat information som vi hoppas hjälper Er i valet av utrustning.

Tänk på att man inte behöver köpa det värsta av all utrustning dag ett, utan man bygger upp sin utrustning över tid. Det går självklart att hitta bra begagnad utrustning också, särskilt bra när scouterna växer.

Kläder och skor

Normalt sett är vi utomhus på våra aktiviteter som ordinarie möten, hajker/läger och tävlingar. Då är det principen ”kläder efter väder” som gäller. Tror/vet man att det finns chans för regn tar man med sig vattenavvisande kläder så man håller sig torr. Är det kallt ute tar man på sig en isolerande tröja t.ex.

Grundprincipen är att jobba med lager-på-lager tekniken. Man pratar normalt om tre lager:

  1. Innersta lagret som håller kroppen varm och torr
  2. Mellanlagret som isolerar värmen under det yttre lagret
  3. Yttersta lagret som också håller varmt och skyddar mot alla väder

Fördelen med lager-på lager klädsel är att det är enkelt att anpassa efter väder, aktivitet och årstid.

När det gäller vad man har på fötterna gäller i princip samma sak. Anpassa vad scouten har på fötterna efter väder. Är det blött när man skall vara ut i skog och mark är det självklart bra att ha något på fötterna som gör att man inte blir blöt. Ta gärna med ett par extra strumpor och mindre plastpåsar/fryspåsar som scouten kan ta på fötterna om skorna blir genomblöta. Om påsarna inte används på fötterna kan man ha de att slänga skräp i eller lägga svamp och bär i som man kanske hittar i skogen.

Glöm inte att mössa och vantar ingår i baskläderna.

Är det något speciellt vad gäller just scouterna? Nej, egentligen inte. Lager-på-lager tekniken går att använda till vardags så klart. Men är man ute flera timmar eller dagar är det klart att ha rätt kläder och skor kommer spela en roll för scoutens upplevelse av att vara ute med scouterna. Om scouten hela tiden tänker på hur mycket hen fryser, blir det svårt att tycka det är kul att göra en aktivitet utomhus.

 

Utrustning för hajker och läger

Förutom bra kläder och skor finns det en del annan utrustning som scouten behöver vid hajker och läger.

Matpåse

Vad är en matpåse kanske någon undrar över som tittat i packlistan? Matpåsen är där scouten har sina matsaker och en diskhandduk. Till matsaker hör tre delar.

  1. Någonting att äta ur – Typiskt matkåsa eller skål
  2. Någonting att äta med – Typiskt bestick eller spork
  3. Någonting att dricka ur – Typiskt kåsa eller mugg

Matkåsa är en kåsa i stort format. Vanligtvis gjord i plast och rymmer upp till 8dl. En vanlig kåsa (drickkåsa) rymmer typiskt 2dl. 

 

 

 

 

 

 

 

Spork är en blandning av kniv, gaffel och sked i samma enhet. Sporks finns i flera material, men vi rekommenderar inte spork i plast då de lätt går sönder. Satsa på något mer hållbart.

 

 

 

 

 

 

Det finns färdiga ”lunch kit” att köpa som innehåller alla delar, men då kommer det typiskt med en plastspork. Det kostar inte mycket mer att köpa de olika delarna var för sig så man får det man vill ha.

Sovsäck

Skall man vara med på en hajk eller ett läger kommer scouten att behöva en sovsäck. Yngre scouter (spårar och upptäckarscouter) sover typiskt i tält, medan äldre scouter (äventyrar och utmanarscouter) oftast sover i vindskydd. Vi har normalt hajker under vår- och höstterminerna, medan läger är på sommaren. Vår rekommendation är att Ni letar efter en sovsäck för  3-säsongers användning. Typisk för en 3-säsongers sovsäck är att komfort temperaturen ligger på 0°C till -5°C.

Hittar man inte en 3-säsongers sovsäck som passar ens budget går det att kompensera en varmare 2-säsongers sovsäck med ett varmt liggunderlag och varma sovkläder. Eller varför inte ha två sommarsäckar i varandra. Det tar större plats, men det fungerar.

En annan sak att tänka på är att det enda som värmer upp sovsäcken är scoutens egen kropp. Det innebär en sovsäck gjord för en vuxen inte är ideal för en spårarscout. Det man kan göra för att hjälpa till om scouten har en för stor sovsäck är att minska storleken genom att knyta ett snöre runt nedre delen av säcken. Då får man en mindre volym att värma upp. Man kan också komplettera med en fleecefilt inne i sovsäcken som passar scouten bättre i storlek.

Är det någon utrustningsdetalj där Ni inte skall kompromissa är det sovsäcken. En scout som inte sover på en hel natt för att hen ligger och fryser är en scout som inte kommer tycka det är roligt.

 

Liggunderlag

Det finns massor av olika varianter på liggunderlag. Allt från enklare modeller i EVA/XPE skum, till självuppblåsande och uppblåsbara. För mindre scouter fungerar oftast de enklare EVA/XPE skum underlagen bra. De är enkla att hantera, kräver inget egentligt handhavande förutom rulla ut/ihop. Se bara till att de är minst 1cm i tjocklek, då isolerar de OK mot marken/tältgolvet.

För lite äldre scouter som sover ute fler nätter och tidigare/senare på säsongen är det värt även här att leta efter ett liggunderlag som klarar 3-säsonger. Leta efter liggunderlag med ett R-värde på över 4. Självuppblåsande liggunderlag är väldigt praktiskt då det inte kräver särskilt mycket jobb för att blåsa upp dessa. Kan dock vara lite jobbigare att rulla ihop dem i jämförelse med uppblåsbara. Båda dess typer är mer känsliga för punktering än de i EVA/XPE skum. En idé är att använda EVA/XPE liggunderlaget under det uppblåsbara för att skydda mot eventuella vassa stenar och pinnar.

 

Ryggsäck/väska

När vi skall iväg på hajk eller läger behöver scouten ha något att bära sin utrustning i. Normalt pratar vi om två olika ryggsäckar/väskor. Dels har vi dagryggsäcken som är en mindre ryggsäck som scouten kan ha de saker de behöver för en dag i skogen (regnkläder/extra kläder, matpåse, sittunderlag och vattenflaska). En dagryggsäck rymmer typiskt 15-20 liter. De flesta scouter använder samma ryggsäck som de har till skolan eller en begagnad skolryggsäck.

Sedan har vi en större ryggsäck/väska där scouten har utrustningen de behöver för själva övernattningen, sovsäck, liggunderlag, kudde, gosedjur, sovkläder, toalett artiklar, extra kläder, etc. Det är väldigt bra om den utrustning som scouten skall ha med sig får plats i den ryggsäck/väska de tänker använda. En ryggsäck som rymmer 40-60 liter passar de flesta scouter för den typ av hajker och läger vi normalt är på. Att komma med utrustningen i flera lösa delar gör det svårt att hålla reda på allt. Det är absolut OK att fästa scoutens EVA/XPE underlag på utsidan av ryggsäcken/väskan.

Behöver det vara en ryggsäck? Nej, det behöver det inte vara. Normalt behöver inte våra yngsta scouter (spårare och upptäckare) bära sin stora packning längre sträckor. I dessa fall kan det passa bra med en sport/duffel väska istället som kan bäras på ryggen. För äldre scouter (äventyrare och utmanare) rekommenderar vi en ordentlig ryggsäck då de oftast bär lite mer utrustning och längre sträckor. Då är det bra med en ryggsäck som sitter bra och passar scoutens rygg.

Glöm inte ett regnskydd till ryggsäcken då vi ibland har mindre tur med vädret.

Fick- eller pannlampa

När vi är ute på tidig vår eller på hösten blir det mörkt fort på kvällarna. Då är det bra om scouten har med sig en fick- eller pannlampa så att de lättare hittar inne i ett mörkt tält. En ficklampa är bra då scouten kan rikta ljuset åt valfritt håll, men blir oftast lite opraktisk om man samtidigt skall använda händerna till något. En pannlampa är bra då scouten har händerna fria. Nackdelen med en pannlampa är att scouten ofta har svårt att rikta ljuset vilket lätt bländar andra scouter. Vi rekommenderar ändå pannlampa, men se till att det finns en möjlighet att ställa in rött ljus på pannlampan som inte bländar på samma sätt som vitt ljus.

Kniv

När scouten har klarat av knivbeviset (från upptäckarscouter) är det OK att scouten har med sig en kniv under våra scoutaktiviteter. På hajker och läger brukar vi ha med knivar som man kan låna. Som med allt annat finns det knivar i många olika storlekar och prisklasser. Vi rekommenderar att scouten börjar med en billigare kniv. Det är inte roligt att tappa bort en dyr kniv ute i skogen. Det är ett måste att kniven har en bra parerstång så att inte handen kan glida ner på eggen. Är kniven dessutom färgglad blir det enklare att hitta den om man skulle tappa den. Typen nedan är något som finns för under 100kr på de flesta byggvaruhus och fungerar utmärkt som första kniv.

 

 

 

 

 

Ett annat alternativ är den klassiska scoutkniven som har ett snäpplås som gör att kniven inte lika lätt kan glida ur knivslidan.

 

 

 

 

 

 

 

Tips vid packning

Nedan finns några tips vid packning av dagryggsäck och större packning.

Packa så lätt det går

Oavsett om scouten bara skall vara ute en dag i skogen eller på en veckas fjällvandring så tänk på att försöka packa så lätt som möjligt. Ju mindre scouten behöver bära desto mer orkar scouten. Även om vi har en rekommenderad packlista så försök tänka efter vilken aktivitet det är, hur länge skall scouten vara ute och vilket väder det kommer vara . Anpassa därefter packningen. Skall vi ut över dagen under en varm vår/sommardag behöver man inte kanske inte regnställ, varm tröja och stövlar om det inte finns risk för regn.

Håll utrustningen torr

Det finns inga ryggsäckar eller väskor som garanterat är vattentäta. Det finns alltid en risk att det kan läcka in vatten genom någon dragkedja, en söm som inte är tätad eller att det har gått hål i yttermaterialet. Därför är det bra att man använder sig av något som kallas liner till sin ryggsäck eller väska. En liner är en vattentät packpåse som man stoppar ner i ryggsäcken/väskan och som man sedan packar ner all utrustning i. Det finns färdiga liners att köpa i friluftsbutiker, men det går lika bra med en mindre sopsäck/större avfallspåse som scouten stoppar ner först i ryggsäcken/väskan innan de börjar packa.

I kombination med ett regnskydd till ryggsäcken blir utrustningen garanterat inte blöt.

Använd packpåsar

Sedan är det bra om man packar de olika sakerna i packpåsar som gör det enkelt att hitta. T.ex. att alla sovsaker (pyjamas/underställ, sov sockor, mössa, vantar, gosedjur och kanske kudden) ligger i samma packpåse. Det finns packpåsar att köpa på frilufts butikerna så klart, men det går bra med andra typer av påsar också. Ett bra exempel är tvättpåsar i nätmaterial. Då ser scouten enkelt vad som finns i packpåsen.

Märk all utrustning

När vi är ute är vi oftast många scouter samtidigt och flera scouter kan inbland ha likadan utrustning. Då är det väldigt praktiskt, inte minst för ledare, att utrustningen är märkt med scoutens namn. Tänk på att märka om ärvd utrustning.

Låt scouten packa själv

Du som förälder får gärna se till att scouten får med sig den utrustning som de behöver för den aktivitet de skall med på, men låt scouten packa själv. Då vet scouten vart utrustningen finns när hen skall ha den. Det blir jättejobbigt för många scouter att behöva tömma upp och ner på sin ryggsäck för hen inte vet vad som är nerpackat.